
Has Food

Uitdagingen
Has Food, een toonaangevend bedrijf in de vleesverwerking, zocht een toekomstbestendige koeloplossing om hun bestaande CO₂-installatie te vervangen. De nieuwe installatie moest niet alleen de energiekosten verlagen maar moest ook flexibel zijn voor toekomstige uitbreidingen en aanpassingen.
Oplossingen
Cooleos ontwikkelde een modulaire cascade-installatie die de efficiëntie van ammoniak (NH₃) en CO₂ combineert. De installatie koelt eerst met NH₃ tot -10°C en gebruikt deze koude vervolgens om CO₂ af te koelen tot -52°C. Deze CO₂ wordt vervolgens naar de IQF (individueel snelvriezen) en shockvriezer gepompt.
Dankzij deze aanpak wordt transkritisch werken met CO₂ vermeden, wat de efficiëntie en betrouwbaarheid van het systeem aanzienlijk verhoogt. Door gebruik te maken van industriële Sabroe compressoren wordt de operationele kost sterk gereduceerd en vormt dit geheel een robuust en toekomstbestendig koelproces.
